Hieronder leest u onze antwoorden op de meest gestelde vragen. Hebt u een andere vraag? Mail dan naar info@vitality-club.nl
Wat is een Vitality Club?
Een Vitality Club is een laagdrempelige beweegclub voor en door 55-plussers in de wijk, bedoeld om op een gezellige manier de gezondheid te verbeteren en nieuwe contacten op te doen. De beweegclub is zelfsturend, wat betekent dat de lessen niet worden gegeven door een professional, maar door een of meerdere enthousiaste deelnemers uit de groep. Wij noemen dat de peer coaches.
Waarom is meer bewegen belangrijk als je ouder wordt?
De meeste ouderen bewegen nog te weinig. Daardoor worden ze kwetsbaarder. Ze ontwikkelen makkelijker kwaaltjes en chronische aandoeningen en herstellen minder makkelijk bij ziekte. Hierdoor wordt bewegen weer minder prettig en zelfs pijnlijk, waardoor mensen vaker thuisblijven en in een isolement raken. De Vitality Club kan deze cirkel doorbreken. Door samen te bewegen werk je aan een betere gezondheid en bouw je waardevolle contacten op.
Maakt een Vitality Club echt een verschil?
Deelnemers van verschillende Vitality Clubs vertellen ons dat ze zich beter en vitaler zijn gaan voelen. Ze herstellen sneller, hebben minder last van chronische kwalen, zijn minder afhankelijk van medicatie, zijn beter ter been en vallen minder vaak. Nog vaker horen we dat de deelnemers heel veel plezier hebben met elkaar en dat hun sociale netwerk zich aanzienlijk heeft vergroot. We zien dat mensen door regelmatig samen te bewegen weerbaarder, ondernemender en minder eenzaam zijn.
Kan iedereen een club in de wijk opzetten?
Ja, iedereen kan het, mits de initiatiefnemer enthousiast is over de Vitality Clubs en de uitgangspunten uit de handleiding hanteert. Ervaring met sport of een specifieke achtergrond is niet noodzakelijk. Hier vindt u onze handleiding met een stappenplan.
Heb ik toestemming nodig om een club op te zetten?
Nee, in principe mag iedereen op openbare plekken bewegen in groepsverband. Veel Vitality Clubs in Nederland maken gratis gebruik van de faciliteiten van een lokale sportvereniging, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat kan voordelen bieden voor de opslag van eventuele materialen of het koffiemoment achteraf. Het is wel raadzaam goede afspraken te maken met het bestuur van de vereniging.
Hoe vind je deelnemers voor een nieuwe Vitality Club?
De beweeglessen worden gezelliger naarmate de groep groeit. Door het enthousiasme over de lessen over te dragen aan familie, vrienden, kennissen en andere wijkbewoners wordt de zichtbaarheid van de beweegclub in de wijk vergroot. Ook flyeren op plekken waar veel wijkgenoten komen, zoals supermarkten, wijkcentra en fysiotherapeuten, kan leiden tot meer enthousiaste deelnemers, net als een oproep in de lokale wijkkrant en huis-aan-huis-bladen.
Moet ik zelf de beweeglessen geven?
Nee, de initiatiefnemer hoeft niet per se de beweeglessen te geven. Idealiter worden de lessen gegeven door meerdere vrijwilligers uit de groep zelf. Onze speciale oefenkaarten kunnen daarbij helpen. In de opstartfase kan ook gebruik gemaakt worden van een professional die tijdelijk (max. 3 maanden) de beweeglessen verzorgt. Het is wel belangrijk goede afspraken over wie wat doet en hoe de beweegcoach de zelfsturing van de groep stapsgewijs overdraagt. Soms is hiervoor een kleine bijdrage verkrijgbaar via gemeentelijke subsidies, bijvoorbeeld vanuit het sportakkoord.
Moet ik als oprichter altijd aanwezig zijn?
Nee. Deelname is voor iedereen vrijblijvend, dus ook voor de initiatiefnemer. Het voortbestaan van de beweegclub wordt, na een eventuele opstartfase van 3 maanden, gedragen door de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van alle deelnemers samen. We zien dat wanneer meerdere mensen uit de groep bereid zijn (een deel van) de les voor rekening te nemen, de club nog vele jaren succesvol blijft bestaan.